Roetfilter werking uitgelegd
Roetfilter werking eenvoudig uitgelegd, op deze pagina leer je alles over de werking van het roetfilter. Een dieselmotor stoot roetdeeltjes uit, deze worden bij moderne dieselmotoren opgevangen in een Diesel Particle Filter (DPF) oftewel de roetfilter.
Hoe het roetfilter werkt
Het roetfilter maakt deel uit van het uitlaatsysteem en, is het onderdeel dat schadelijke deeltjes uit het uitlaat gas filtert. Na een bepaald aantal kilometers (350-1.000) of bedrijfsuren is het roetfilter vol geraakt met roetdeeltjes. Dan wordt en regeneratie uitgevoerd. Het filter is dan automatisch schoon gebrand tijdens dit proces worden de roetdeeltjes omgezet in het gasvormige koolstofdioxide. Dit schoonbranden noemen we regenereren en gebeurt tussen de 350 en 1.000 km afhankelijk van het merk, type en soort voertuig.
Hoe werkt een roetfilter in mijn auto?
Bekijk dit filmpje om met een video de werking van een roetfilter te zien
De werking van het roetfilter regeneratie proces
Door verschillende sensoren in of op het filter worden waardes gemeten zoals druk en temperatuur. De motor computer (ECU of Motor managementsysteem) controleert deze waardes en wanneer nodig start deze het regenereren van het roetfilter. In de praktijk merken we echter weinig of niets van dit proces..
Nadelige punten van de werking van het roetfilter systeem
Helaas heeft de werking van het roetfilter systeem niet alleen positieve kanten. Zo kan het zijn dat het roetfilter systeem op een gegeven moment minder goed functioneert, bijvoorbeeld doordat er veel korte stukken worden gereden waardoor het voertuig niet goed op temperatuur komt. Of het roetfilter (DPF) zit te vol met as deeltjes waardoor de opslag capaciteit voor roetdeeltjes onvoldoende is geworden. Het gevolg van deze ophoping van roet en as kan zijn:
- Stijging van het oliepeil
- Hoge regeneratie frequentie.
- Auto gaat in noodloop (verminderd vermogen)
- Hoger brandstofverbruik
- Storingen in display of storingsgeheugen